|

Martine Barneklær A/S frifunnet for brudd på smittevernreglene

Under gjennomgangen av politirapporten kom det frem at innringer hadde kalt butikkeier for en «konspirasjonstilhenger». Det er grunn til å stille spørsmål ved om denne karakteristikken er noe av grunnen til at politiet har gått så hardt til verks i nettopp denne saken.

Den 13. april i år ble Grete Rasta Wenstad på 70 år oppsøkt av politiet. De entret hennes butikk Martine Barneklær på Frogner etter et tips fra en innringer om at hun ikke overholdt smittevernreglene og istedet holdt butikken åpen. Grete og den butikkansatte som var på jobb holdt på med å pakke ut nyankomne varer da de tre politibetjentene kom inn. I politirapporten blir det nevnt at det hverken fantes noen skilt som fortalte at butikken var stengt, eller noen oppfordringer om å følge gjeldende restriksjoner. Det sto en flaske med håndsprit ved inngangen. På kasseapparatet var det registrert tre transaksjoner til en verdi av 2464 kr. Noe som skulle tilsi at Grete holdt åpent i en tid da myndighetene hadde bestemt at en butikk som hennes skulle holde stengt. På dette grunnlaget valgte politiet å anmelde for brudd på smittevernloven. Påtalemyndighetene ila Martine Barneklær en bot på 50.000 kr og ville inndra beløpet på 2.464 kr. Grete vedtok ikke boten, og måtte møte i retten.

«Det var da voldsomt til oppmøte!»

Rettsaken fant sted i Oslo Tinghus tirsdag 16. november. I tillegg til publikumet fra Oslo kom det også en del folk fra Ski, Drammen og Sandvika for å støtte Grete. Gjennom en årrekke har hun bygget opp en trofast kundegruppe over hele landet. Flere av dem anser hun også som venner. Av vitnene som var kalt inn var det en kunde, en butikkansatt, en tidligere og en nåværende forretningsforbindelse og venninne, og en politibetjent.

«Det var da voldsomt til oppmøte,» utbrøt dommeren da han så de siste støttespillerne komme inn i rettsalen og stille seg opp langs veggen fordi det ikke var nok stoler til alle.

Aktor la ned påstand om at daglig leder Grete Rasta Wenstad holdt klesbutikken Martine Barneklær åpen og solgte varer, for tilsammen kr 2464 som ikke var forhåndsbetalte.

Butikkeier forklarte at hun hadde klikk og hent-ordning, at kunder kunne besøke nettside og Instagram, få bilder tilsendt på sms, og bestille varer over telefon. Noen få kunder som ikke hadde Vipps fikk allikevel komme inn og bruke bankterminalen. På samme tid hadde butikker som Power lange køer for varehenting, og det var mulig å gå innom kundeservice og få hjelp. Alt uten at en-meters-regelen ble nøye overholdt. Hudpleiebutikker og frisører kunne også holde åpent. 

Butikkeier antok derfor at det var greit å la noen få kunder komme innenfor døren for å betale. Grete praktiserte en- og tometers-regelen alt etter som hva som var gjeldende. Hun lot heller ikke flere enn én komme inn i butikken av gangen. Da hun spurte betjentene hvorfor butikker som Power kunne holde åpent fikk hun til svar at Power var et «stort konsern» og at andre regler gjaldt. Dommeren påpekte at det var sannsynlig at Power hadde brutt smittevernreglene.

Under gjennomgangen av politirapporten kom det frem at innringer hadde kalt butikkeier for en «konspirasjonstilhenger» og at hun derfor mente seg berettiget til å holde åpent. Det er grunn til å stille spørsmål ved om denne karakteristikken er noe av grunnen til at politiet har gått så hardt til verks i nettopp denne saken. I politirapporten sto det også at det var pappesker på gulvet i butikken. Noe som tilsa at det foregikk varelevering og at butikken hadde åpent av den grunn. Alle vitner innkalt av Martine Barneklær kunne bekrefte måten klikk- og hent-ordningen ble utført i butikken.

Før pause gjorde dommeren aktor klar over at tre transaksjoner på et kasseapparat som man ikke visste om var utført med Vipps eller med bankkort var et ganske tynt bevisgrunnlag, og aktor bestemte seg for å omformulere anklagen. I tillegg til den opprinnelige påstanden ble det lagt til at Grete holdt åpent og solgte varer uten at det var opprettet et system som gjorde det mulig å bestille forhåndsbetalte varer som kunne utleveres på en smittevernfaglig forsvarlig måte. Han sto fast på at Grete hadde holdt butikken åpen og la bilder fra politirapporten til grunn.

Vanskelig for små butikker

Under rettsaken kom det frem gjennom flere forklaringer hvordan det å drive en liten forretning under nedstengningen har vært krevende og usikkert. De små butikkene og bedriftene har lidd. Mange har holdt stengt på ubestemt tid, det har vært usikkert når de har kunnet åpne og om de vil få inn nok penger. De små butikkene har et nærmere forhold til kunder og stiller opp for dem i større grad. Det er mer enn bare en handel, utføring av tjenester, men det utvikles også vennskapsbånd mellom kunden og de som jobber i butikken. Det er de små butikkene, drevet fra hjertet, som er hardest rammet av myndighetenes avgjørelser.

Frikjent

Påtalemyndighetene ila Martine Barneklær en bot på 50 000 kr. Smittevernlovens hensikt er å stoppe smittespredning. På dette tidspunktet hadde myndighetene bestemt at alle butikker skulle stenges ned, men kunne praktisere klikk- og hent-ordning. Martine Barneklær praktiserte klikk- og hent-ordning, men eier innrømmet at hun lot eldre kunder som ikke hadde Vipps komme innenfor døren og betale i kassen. Da med en eller to meters avstand alt etter som hvilke regler som var gjeldende. Det var aldri mer enn én besøkende inne i butikken. Før de tre politibetjentene kom inn samtidig 13. april. Butikkeier har lagt til rette for at smittevernet kunne ivaretas, men hadde i tillegg lagt til rette for de eldre kundene kunne betale med kort. Det er ingen smitte- eller sykdomstilfeller som kan spores tilbake til Martine Barneklær.

To dager etter at rettsaken fant sted, 18. november 2021, ble Martine Barneklær frifunnet for brudd på smittevernloven. Advokat Barbro Paulsen var forsvarer i saken.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments